17 Aralık 2009 Perşembe

Önümüzde değil Yanımızda Elano

Galatasaray'da 10 numara olarak alınılan Elano beklenenleri veremedi. Sezon başlangıcından beri izlediğimiz Elano'nun 10 numara olmadığını anlamak için futbol dahisi olmaya gerek yok. Ancak Elano son 2 haftada gösterdiği performansla, bence Galatasaray'ın bu formasyonunda ve bu kadro yapısında Arda'dan çok daha kilit bir role sahiptir. Galatasaray, oyunu açmada ve orta sahada pas dağıtımında büyük sıkıntı yaşıyor ve bu sıkıntı geripas-yanpas olarak ortaya çıkıyor. Elano belki Galatasaray taraftarlarının beklediği 10 numara değil ancak, bence onun yerine gelecek bir 10 numaradan, eğer biraz sonra dediklerimi yapabilecek olursa ki bence yapabilir, çok daha faydalı olacaktır.

Galatasaray'ın orta sahadaki oyuncu yapısı incelenirse şu ortaya çıkmakta: Mehmet Topal tamamen defansın içine girerek tüm takımı defansa çeken daha çok bekleyip pozisyon alan bir oyuncu. Eski sezonların aksine, en büyük özelliği olan ve onu Avrupa'ya taşıyabilecek ileri doğru hızlı oynama özelliğini bu sene tamamen kaybetmiş durumda. Mustafa Sarp bu kadrodaki 2 taraflı oynamaya hem yatkın hem de buna çabalayan tek oyuncu ve tartışmasız olarak da bu sezonun en başarılı futbolcusu. Mustafa Sarp bu özellikleriyle ilerisi için her kadro yapısında ve formatında Galatasaray'daki formasını garanti altına almış durumda. Ayhan Akman maalesef artık yaşlılığın etkilerini hissetmekte, yoksa 2-3 sene önceki Ayhan banko oyuncu olurdu ve Elano'ya da gerek kalmayabilirdi. Barış top ayağındayken takım için mutlak zarar... Ancak top rakipteyken, sadece orta saha oyuncuları içinde değil tüm kadrodaki oyuncular içinde de, rakibe hamle yapan, diğer bir deyişle ısıran tek oyuncu ve Rijkaard keskin hatlarıyla 4-3-3'ü, yani 3 orta saha oyuncusunu da defansif olarak kullanacaksa koyabileceği tek oyuncu gibi durmaktadır. Çünkü 3 tane Barış ile rakibe orta sahada dayanılmaz bir baskı yaparsınız, oyununu bozarsınız ve çok sayıda top kazanarak oyuna hükmedebilirsiniz. Linderoth'u geçiyorum; devamlı sakat maalesef.


Rijkaard anladığımız kadarıyla Topal, Sarp, Barış, Ayhan 4'lüsünden 2'sini değişmeli olarak kulanacak ve önlerine de Arda, Elano 2'lisini değişmeli olarak kullanacak. İşte Elano'nun kurtarıcılığı da tam bu noktada başlıyor. Elano önlerinde verimli değil, öyle bir oyuncu da değil zaten. Arda  yada başka bir 10 numara çok daha fayda sağlayabilir. Ancak Elano önlerinde değil de yanlarında oynarsa o zaman Galatasaray ilk yazımda belirttiğim bireysel yeteneklerden çok, Rijkaard'ın geliş amacı olan sisteme dayalı futbolu oynayabilir. Çünkü Elano'dan beklenilen ve onun kotaramadığı 10 numara pozisyonu maç kurtarırken, takım oyununu azaltan bir pozisyon. Bkz: Alex.

Elano'nun sezon başı kampa geç katıldığı ve fiziki olarak ancak son 2 haftada istenilen düzeye geldiği düşünülürse, devre arasında sıkı bir hazırlık kampı geçirmiş bir Elano'nun, orta sahada oynaması hem orta sahada direnci düşürmezken hem de Galatasaray'ın düğümlenen oyununu çözebilir ve 30-40 metrelik kanatlara attığı uzun toplarla Arda, Keita, Kewell ve Baros'a pozisyon hazırlayıp, Galatasaray'ın yıldırım hızıyla rakiplerini vurmasını sağlayabilir. Bunları söylememin sebebinin Elano'nun oyun şekli olduğu zaten aşikar. Ancak Elano'nun maç içersinde ne kadar hırslı olduğunu ve bu hırsı ikili mücadelelerde gösterirken, başka birçok futbolcunun düşeceği bir hata olan bireysel olarak ön plana çıkma hatasına düşmeyip, mümkün olduğu kadar tek pasla arkadaşlarını oyuna sokmaya çalışırken görmek Elano'nun 10 numaradan çok 5 numaranın kralı olabileceğini düşünmemizi sağlıyor.


İ.B.B maçından sonra artık iyice farkedilir olan Elano'ya pas vermeme olgusu, takım içinde sanırım Rijkaard'ın olaya el koymasıyla birlikte bitmişe benziyor. Elano'nun daha fazla orta sahaya dönük oynamaya çalışması da Rijkaard'ın Elano'yla ilgili planlarının değiştiğini göstermekte. Artık Elano'nun devre arasında kondisyonunu dahada yükseltip takımla daha fazla kaynaşması gerek. Takım da Elano'yu daha fazla anlamaya çalışmalı, onu içine almalı ve bu şekilde Galatasaray 4-2-3-1'den 4-3-3'e geçişi yapmalıdır. Ama mutlaka Elano oyununu 80 dakkaya çıkarmalıdır yoksa şu anki haliyle 60-65'i zor çıkarmakta.

0 yorum:

Yorum Gönder